Ga naar hoofdinhoud

Op de vulvapoli van de DermaHaven worden patiënten gezien met klachten van de ‘vulva’.

De vulva is de huid rondom de vagina en plasbuis en bestaat uit de buitenste en binnenste schaamlippen en de clitoris. Hierbij hoort ook het gebied tussen de ingang van de vagina en de anus, ook wel ‘perineum’ genoemd. Klachten van de vulva komen regelmatig voor. De meest voorkomende klachten zijn jeuk, een branderig gevoel en pijn. Dit kan leiden tot problemen met plassen, de stoelgang of tijdens seksueel contact. Soms gaat het om één van deze problemen. Regelmatig hebben vrouwen ook meerdere problemen tegelijk. Deze klachten komen voor bij vrouwen van alle leeftijden.

Op de vulva poli werken dermatoloog en gynaecoloog nauw samen. Het spreekuur wordt wekelijks verricht door de dermatoloog en eens per twee weken zal ook een gynaecoloog aanwezig zijn tijdens het spreekuur.

Hoe bereidt u zich voor op het eerste bezoek?


Het is voor de arts van belang om een goed overzicht te hebben van uw medische voorgeschiedenis en de behandelingen die u tot dan toe heeft gehad.

Op de website www.vulvapoli.nl vindt u een vragenlijst over vulvaire klachten. Meestal ontvangt u deze vragenlijst meegestuurd met uw uitnodiging. Wanneer dit niet het geval is, vragen wij u vriendelijk de genoemde vragenlijst uit te printen en dan ingevuld mee te nemen naar uw afspraak. Soms kan het handig zijn om op een afbeelding van de vulva aan te geven waar exact uw klachten zitten.

U hoeft uw afspraak niet te annuleren wanneer u menstrueert aangezien het onderzoek aan de buitenzijde van de vulva plaatsvindt en vrijwel nooit in de vagina.

Wat neemt u verder mee?

Het is voor de arts van belang om een goed overzicht te hebben van alle crèmes en zalven die u gebruikt en heeft gebruikt. Dit geldt ook voor de producten die niet effectief bleken bij u. Breng daarom altijd een lijst met gebruikte medicatie mee. Deze kunt u eventueel bij uw apotheek opvragen.

Vergeet ook niet alle tubes crème of zalf mee te nemen die u op dit moment gebruikt.

Wat gebeurt er tijdens een eerste polibezoek?

Tijdens uw afspraak bespreekt u samen met de gynaecoloog en dermatoloog uw klacht en de door u ingevulde vragenlijst. Na dit gesprek vindt lichamelijk onderzoek plaats. Tijdens dit onderzoek zit u in een gynaecologische stoel. De artsen onderzoeken u eerst uitwendig en soms daarna nog inwendig, bijvoorbeeld met een speculum (eendenbek) om bijvoorbeeld een uitstrijkje te maken. U kunt zelf met het onderzoek meekijken met een spiegel.

Bij het onderzoek maken we regelmatig een digitale foto om veranderingen van de vulva in de loop van de tijd te kunnen volgen. Deze foto’s worden vervolgens beveiligd opgeslagen in uw medisch dossier. Geef het a.u.b. aan als u hiertegen bezwaar heeft.

Wanneer een huidziekte de vermoedelijke verklaring van uw klachten is, nemen we soms een ‘huidbiopt’ om een diagnose te stellen. Bij een biopt nemen we een klein stukje huid van enkele millimeters weg, dat door de patholoog wordt onderzocht. Het biopt wordt genomen na plaatselijke verdoving met een injectie. Er ontstaat hierdoor een kleine wond; soms is het nodig deze te hechten met een enkele oplosbare hechting.

Wetenschappelijk onderzoek op de vulvapoli

Op de vulvapoli wordt ook wetenschappelijk onderzoek gedaan. U kunt worden gevraagd om hieraan mee te werken. Wij zullen dit altijd eerst met u overleggen. Wanneer u dit liever niet wilt, dan kunt u dit aangeven. Uw weigering beïnvloedt uw behandeling uiteraard niet.

Dermatoloog
dr. S. C. Flohil

Back To Top