Op het spatader spreekuur kunt u terecht voor alle soorten flebologische behandelingen, waaronder de moderne effectieve behandelingen die weinig belastend zijn. We werken hierbij nauw samen met dermatologen van het Erasmus MC.
De flebologie vormt een apart onderdeel binnen de dermatologie. Het betreft de leer van de aderen (venen). Bij sommige mensen zijn afwijkingen duidelijk aanwezig, zoals bij zichtbare spataderen. Bij anderen wordt verder onderzoek geadviseerd in verband met huidafwijkingen of klachten, die mogelijk het gevolg zijn van problemen in de aderen of lymfevaten. Denk hierbij aan een moe gevoel in de benen, opgezette benen of een zweer aan het onderbeen (een zogenoemd open been). Op de flebologische spreekuren worden patiënten onderzocht waarbij een vermoeden bestaat van problemen op dit gebied.
Als u voor het eerst op een van deze spreekuren komt, worden nog enkele aanvullende vragen gesteld. Daarna wordt een duplexonderzoek uitgevoerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een combinatie van beeld en geluid (echo en Dopplersignalen), zodat de bloeddoorstroming beoordeeld kan worden in het afvoerende deel van het bloedvaatstelsel in de benen. Bij dit onderzoek moet u ongeveer 15 minuten staan. De arts zal in uw benen knijpen om de bloedstroom zichtbaar te maken op het beeldscherm. Verder is het onderzoek niet belastend. De uitslag van dit onderzoek wordt direct na afloop met u besproken.
Behandelingen
Informatie over (echogeleide) sclerocompressietherapie
In het Erasmus MC worden spataderen op verschillende manieren behandeld. Uw behandeld arts zal door middel van een echo van de benen (duplexonderzoek) bepalen voor welke behandeling(en) u in aanmerking komt. Sclerocompressietherapie staat ook wel bekend als het ‘wegspuiten’ van spataderen. De behandeling vindt liggend plaats. Bij het inspuiten wordt door middel van een aantal kleine prikken een vloeistof in de ader(en) gespoten, die ervoor zorgt dat de wanden van de ader(en) tegen elkaar ‘geplakt’ worden.
De schuimtechniek (of ‘foam’sclerotherapie) is een vernieuwing van de traditionele sclerotherapie. De scleroserende vloeistof wordt eerst opgeschuimd door deze te vermengen met omgevingslucht en wordt daarna ingespoten onder echografische controle (= echosclerocompressietherapie of ESCT). Schuim verspreidt zich beter en gelijkmatiger dan vloeistof over het hele verloop van de ader, waardoor het doeltreffender is. Daarom kan ESCT ook voor grotere aders gebruikt worden, terwijl het vroeger alleen geschikt was voor kleintjes. Het is zeker een goede behandeling voor mensen bij wie een grotere ingreep meer risico’s inhoudt en ook voor bepaalde vormen van terugkerende spataderen. Sclerotherapie gebeurt tijdens het spreekuur. Het duurt ongeveer vijf à tien minuten. Daarna krijgt u een verband en een therapeutische elastische steunkous om. U kan daarna meteen naar huis of aan het werk. Na de behandeling draagt u nog een week de therapeutische elastische kous.
Informatie over ambulante flebectomie volgens Muller
In de Dermahaven worden spataderen op verschillende manieren behandeld. Uw behandeld arts zal door middel van een echo van de benen (duplexonderzoek) bepalen voor welke behandeling(en) u in aanmerking komt. De ambulante flebectomie volgens Muller is één van deze behandelingen, genoemd naar de Zwitserse dermatoloog Muller die de behandeling in de jaren vijftig van de vorige eeuw ontwikkelde. Deze ambulante flebectomie volgens Muller is een behandeling die onder lokale verdoving plaats vindt. In staande positie zal de ader afgetekend worden. Liggend zal vervolgens de huid verdoofd worden door een aantal prikjes. Er worden daarna kleine sneetjes gemaakt waardoor de ader met ‘haaknaaldjes’ naar buiten getrokken wordt. Na de behandeling worden de kleine sneetjes afgeplakt en wordt het been gezwachteld. Hierna dient u een half uur te wandelen over de polikliniek. Na een korte check mag u daarna naar huis. De zwachtels laat u 5 dagen zitten, daarna mag u ze er zelf afhalen. Controle vindt meestal na enkele maanden plaats.
Informatie over EVTA Endoveneuze thermische ablatie (laserbehandeling)
Voor deze behandeling met laser of andere wordt u verwezen naar het Erasmus MC. De behandelend arts in het Erasmusmc zal door middel van een echo van de benen (duplexonderzoek) bepalen voor welke behandeling u inaanmerking komt.
Bij EVTA wordt de ader van binnenuit dichtgebrand met lasergolven, met radiofrequente golven of met stoom. Deze methoden verschillen niet veel van elkaar en de arts zal bepalen welke voor uw situatie de beste is.
De behandeling zal liggend plaatsvinden. De arts voert via een voerdraad de behandelkatheter op in uw ader. De ader wordt verdoofd met een verkoelende vloeistof door een serie verdovingsprikken. Hierna volgt het daadwerkelijke dichtbranden, wat slechts enkele minuten duurt.
