skip to Main Content

Voor (huid)klachten die zich voordoen in het ‘zwembroekgebied, ’het gebied rond anus, penis en vagina, bestaat het sella-spreekuur. Deze klachten kunnen bestaan uit jeuk, pijnlijke kloofjes, huidverkleuringen of bloedverlies. Voorheen vond dit spreekuur plaats op de afdeling Dermatologie van het Erasmus MC, maar sinds januari 2016 vindt dit spreekuur in de DermaHaven plaats.

Na verwijzing via de huisarts of een medisch specialist kan iemand een afspraak maken op dit spreekuur. Wij vragen u vriendelijk om altijd een verwijsbrief mee te brengen tijdens uw eerste afspraak.

Tijdens het sella-spreekuur stelt de arts u vragen over uw klachten en over bijvoorbeeld uw ontlastingspatroon of menstruatie. Ook andere onderwerpen als allergieën, eerdere behandelingen, seksueel contact en door u gebruikte geneesmiddelen komen aan bod.

Voor het onderzoek wordt u gevraagd uw onderlichaam te ontbloten en plaats te nemen in een onderzoeksstoel die gekanteld kan worden en in de hoogte verstelbaar is. Vervolgens onderzoekt de arts uw onderlichaam. Soms doet de arts met behulp van een proctoscoop of een speculum – wanneer daartoe aanleiding is – verder onderzoek. Een proctoscoop is een kort ‘kijkbuisje’ bedoeld voor onderzoek van de anus en een speculum is een eendenbektang. In een enkel geval kan het nodig zijn dat de arts een klein stukje huid voor aanvullend onderzoek afneemt. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. Zodra er een diagnose is gesteld, krijgt u hierover informatie en adviezen. Meestal kan de arts u direct behandelen of een behandeling met een crème of zalf meegeven voor thuis.
Het is niet nodig om laxeermiddelen te gebruiken vóór het bezoek aan het spreekuur.

Voorbeelden van huidziekten waarvoor u op het sella-spreekuur terecht kunt:

Het SELLA-spreekuur is bedoeld voor (huid)klachten die zich voordoen in het ‘zwembroekgebied’, het gebied rond anus, penis en vagina. Deze klachten kunnen bestaan uit jeuk, pijnlijke kloofjes, huidverkleuringen of bloedverlies.

Het SELLA-spreekuur zoals het gekend was, komt te vervallen. Patiënten die voorheen op dit spreekuur gezien werden, zullen nu ontvangen worden binnen de reguliere spreekuren. Bijkomend voordeel voor u als patiënts is dat dit op alle werkdagen kan en niet enkel op de woensdag, zoals voorheen.

Afspraken

Een afspraak maken voor het sella-spreekuur kan telefonisch op werkdagen via 010-4043417.

Vragen

Wanneer u een vraag heeft over het sella-spreekuur, kunt u een e-mail sturen met deze vraag naar sella@erasmusmc.nl. Dit e-mailadres is niet bedoeld voor het maken of afzeggen van afspraken.

Afspraak maken

Back To Top
Close search
Zoeken