Ga naar hoofdinhoud

Terugkerende abcessen en (steen)puisten. Of ontstekingen in liezen, oksels, schaamstreek, onder en op de borsten, op de rug, op de billen of in de bilspleet? Dit zijn klachten die kunnen horen bij hidradenitis suppurativa.

Bespreek het met uw huisarts. Hij of zij kan u verwijzen voor een goede behandeling om littekens en uitbreiding te voorkomen.

De DermaHaven heeft een gespecialiseerd centrum. Op de Hidradenitis polikliniek kunt u rekenen op goede kennis over hidradenitis suppurativa, een vast team en een totaal behandelplan.

Wat is Hidradenitis Suppurativa?

Hidradenitis suppurativa is een pijnlijke chronische huidziekte waarbij haarzakjes verstopt raken, opzwellen en kapot kunnen gaan. Hidradenitis suppurativa komt het meest voor in huidplooien zoals de oksels, de schaamstreek en (bij vrouwen) onder de borsten. De huidontstekingen kunnen het dagelijks leven van patiënten ernstig belemmeren. Er is nog niet zoveel bekend over hidradenitis suppurativa.

Behandeling van hidradenitis in de Dermahaven

De huisarts kan u een verwijzing geven naar de DermaHaven waar we u verder kunnen onderzoeken en behandelen.

De DermaHaven en het Erasmus MC werken intensief samen bij de behandeling van hidradenitis suppurativa. Patiënten kunnen rekenen op gerichte expertise op het gebied van hidradenitis, een vast team en een resultaatgerichte behandeling inclusief leefstijladviezen en de hulp die daarbij hoort. Bijvoorbeeld stoppen met roken als dat van toepassing is. De Hidradenitis polikliniek biedt patiënten een totaal behandelplan dat kan bestaan uit medicijnen en/of operaties. Een effectieve behandeling kan zij het operatief verwijderen van de ontstoken huid. Dit gebeurt meestal onder narcose.

Samen met het Erasmus MC doet DermaHaven onderzoek naar deze huidziekte. Het is belangrijk dat huisartsen, dermatologen en gynaecologen de ziekte snel herkennen en de patiënt ook snel kunnen doorsturen naar een gespecialiseerd behandelcentrum. De Hidradenitis polikliniek in de DermaHaven is zo’n gespecialiseerd centrum.

Wat gebeurt er op de Hidradenitis polikliniek?

Met een verwijzing van uw huisarts kunnen patiënten meestal vrij snel terecht bij de Hidradenitis polikliniek. Een patiënt die voor het eerst komt vult voorafgaand aan het gesprek met de arts een vragenlijst in. Daarbij is veel aandacht voor alle problemen die patiënten met hidradenitis suppurativa ervaren. Vervolgens volgt een gesprek en onderzoek bij de dermatoloog. Hij geeft uitleg over de aandoening en gezamenlijk wordt er een behandelplan opgesteld. Als het nodig is wordt er meteen een afspraak voor een operatie gepland. Om de zorg in de toekomst verder te kunnen verbeteren krijgt de patiënt ook de vraag om (vrijblijvend) mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek op het gebied van hidradenitis suppurativa.

Dermatoloog
dr. H.H. van der Zee

“Er is nog veel verborgen leed bij patiënten met de chronische huidziekte hidradenitis”.

Back To Top