Ga naar hoofdinhoud

Hoge Resolutie Anoscopie spreekuur

Het hoge resolutie anoscopie (HRA) spreekuur is er voor onderzoek en behandeling van afwijkende cellen in de anus. Deze afwijkende cellen worden anale intra-epitheliale neoplasie (AIN) genoemd. AIN is een voorstadium van anuskanker. AIN kan namelijk bij sommige mensen op de lange termijn uitgroeien tot anuskanker. Het opsporen en behandeling van AIN kan anuskanker voorkomen.

Wat is de oorzaak van AIN?

AIN wordt veroorzaakt door het Humaan Papilloma Virus (HPV), hetzelfde virus dat bij vrouwen baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Veel mensen die seksueel actief zijn, lopen het HPV een keer in hun leven op. Bij veel mensen wordt het HPV vanzelf door het lichaam opgeruimd. Bij sommige mensen werkt het afweersysteem niet goed, dan kan het zijn dat het HPV niet wordt opgeruimd. Langdurige aanwezigheid van het HPV in het anusslijmvlies kan leiden tot AIN.

Hoe kunt u zich voorbereiden op het onderzoek?

We vragen u om 24 uur voorafgaand aan het onderzoek:

 • Geen anale seks te hebben
 • Niet anaal te spoelen (dit beïnvloedt het onderzoek nadelig)
 • Geen voorwerpen in de anus te brengen
 • Geen gekruid eten te nuttigen
 • U kunt eventueel 2 paracetamol innemen een uur voor uw afspraak
 • Het is belangrijk om wel gewoon te eten en te drinken voor uw komst (u hoeft dus niet nuchter te zijn)
 • Als u risico heeft gelopen op een seksueel overdraagbare aandoening (SOA), dan vragen wij u om vooraf een SOA test te laten doen bij de GGD of uw huisarts
 • Het is niet nodig te stoppen met bloed verdunnende medicatie

Hoe gaat het onderzoek?

De afspraak duurt ongeveer 30-45 minuten. Eerst worden er een aantal vragen gesteld, onder andere over eventuele anale klachten, uw ontlasting en seksuele activiteiten. Dan volgt het onderzoek van de anus. Er wordt eerst een rectaal toucher verricht (het onderzoek met de vinger). Daarna wordt er een kort buisje met verdovende gel voorzichtig de anus ingebracht. Het inbrengen van dit buisje is niet pijnlijk, maar kan wel als ongemakkelijk worden ervaren. Hierna wordt de anus gekleurd met een vloeistof. Vervolgens wordt de anus van buiten en van binnen bekeken met de microscoop.

Als er mogelijke afwijkingen van de anus worden gezien, dan worden er na verdoving één of enkele kleine stukjes weefsel afgenomen (biopten). De biopten worden opgestuurd naar het laboratorium voor onderzoek. Enkele weken na het afnemen van de biopten wordt u gebeld voor de uitslag en het beleid.

Waar moet u op letten na het onderzoek?

 • Om de ontlasting soepel te houden, is het belangrijk om voldoende water te drinken en om vezelrijk te eten. Niet persen bij de ontlasting.
 • In de weken na het onderzoek kunt u wat bloedverliezen. Dit bloedverlies is normaal en stopt vanzelf.
 • Wij raden aan om tot 2 weken na afname van biopten geen anale seks te hebben, zodat de wondjes goed kunnen genezen. Let op: bij wondjes in de anus (dus na het afnemen van biopten) bent u ook ontvankelijker voor SOA’s.
 • In de week na het onderzoek kunt u wat ongemak ervaren, met name als u naar het toilet gaat. Wij adviseren u om zo nodig paracetamol te nemen (tot maximaal 4x per dag 1000mg).

Hoe gaat het verder als er geen afwijkingen worden gevonden?

Als er geen biopten worden afgenomen of als er geen afwijkingen in de biopten worden gevonden, maar u behoort wel tot een risicogroep op anuskanker (zoals mensen die leven met HIV), dan is het voldoende om na 2 jaar weer op controle te komen. U wordt hiervoor opgeroepen.

Hoe gaat het verder als er wel afwijkingen worden gevonden?

Als er in de biopten afwijkende cellen worden gevonden, dan zal dit met u worden besproken.

Er zijn 2 soorten afwijkingen:

 1. Laaggradige AIN (LGAIN, AIN 1)

Het anusslijmvlies bestaat uit meerdere lagen cellen. Bij laaggradige AIN worden alleen afwijkende cellen gevonden in een enkele slijmvlieslaag. Laaggradige AIN hoeft niet behandeld te worden, dit kan namelijk door het lichaam zelf worden opgeruimd. Een controle na 1 jaar is dan voldoende.

 Hooggradige AIN (HGAIN, AIN2/3)

Bij hooggradige AIN worden er afwijkende cellen gevonden in meerdere slijmvlieslagen. Dit is geen anuskanker, maar wel een voorstadium van anuskanker. Bij hooggradige AIN is daarom het advies om wél te behandelen. Het doel van de behandeling van hooggradige AIN is om eventuele doorgroei naar anuskanker in de toekomst te voorkomen.

 Welke behandelingen zijn er voor hooggradige AIN?

Er zijn verschillende behandelingen voor hooggradige AIN. De keus wordt in overleg met u gemaakt en hangt af van de locatie (binnen- of buitenzijde anus), de uitgebreidheid van de afwijkingen en uw persoonlijke voorkeur.

    1. Electrocoagulatie

De behandeling met elektrocoagulatie lijkt het meest effectief voor hooggradige AIN. Deze behandeling wordt dan ook het vaakst toegepast. Bij electrocoagulatie wordt na verdoving het slijmvlies oppervlakkig weggebrand daar waar de AIN zit. Deze behandeling wordt na 3 maanden herhaald. Na de behandeling kunt u nog enkele dagen last hebben van bloedverlies en ongemak of pijn. Daarvoor gelden dezelfde adviezen als na afname van de biopten (zie hierboven).

 1. 5-Fluorouracil crème (Efudix)

5-Fluorouracil crème is geschikt voor behandeling van hooggradige AIN aan de binnen en buitenzijde van de anus. De 5-Fluorouracil crème brengt u driemaal per week aan (maandag, woensdag, vrijdag) gedurende circa 16 weken. Een mogelijke bijwerking van deze crème is lokale irritatie.

 1. Imiquimod crème (Aldara)

Imiquimod crème is geschikt voor behandeling van hooggradige AIN aan de buitenzijde van de anus. De imiquimod crème brengt u driemaal per week aan (maandag, woensdag, vrijdag) gedurende circa 16 weken. Mogelijke bijwerkingen van deze crème zijn lokale irritatie, moeheid en grieperige klachten.

 1. Overige behandelingen

Incidenteel kan er gekozen worden voor behandeling middels aanstippen met trichloorazijnzuur, sinecatechins crème (Veregen), cryotherapie, CO2 laser of excisie.

 1. Geen behandeling

Als u afziet van behandeling, dan zullen wij u vaker controles aanbieden.

Wanneer moet u op controle komen?

De behandeling van hooggradige AIN neemt helaas de oorzaak (het HPV) niet weg. Ook na succesvolle behandeling kunnen er dus weer nieuwe afwijkingen van het slijmvlies ontstaan. Om deze reden zal controle met enige regelmaat blijven plaatsvinden. De frequentie van controle hangt af van wat er bij u wordt gevonden.

Heeft u nog vragen?

Als u vragen heeft, dan kunt u contact opnemen via:

Telefoonnummer: +31 (0)10 704 52 40

E-mail: info@dermahaven.nl onder vermelding van uw naam en geboortedatum

Dermatoloog
Dr. C.B. van Lee

Afspraak maken

Back To Top